Omgeving

omgeving-1Vragender is een dorp van ongeveer 1200 inwoners en ligt in de gemeente Oost Gelre, dat tot groenste gemeente van Nederland is uitgeroepen. Het dorp staat bekend om de korenmolen “De Vier Winden“, de kerk “St. Antonius van Padua“, de ruïne van de “St. Jacob’s Kapel” en de gastvrije bevolking. Tevens is het “Korenburger Veen” gelegen in Vragender. Dit is een prachtig en beschermd natuurgebied, dat een uitgebreide en zeldzame flora en fauna kent. Men kan met een excursie een wandeling maken door het gebied, waarbij een gids het een en ander vertelt.

Wandelen en fietsen

omgeving-2-kastelenrouteDoor Vragender komen ook verschillende wandel- en fietsroutes. Enkele routes die door Vragender komen zijn de Arfgoodroute en Kastelenroute, waarmee u langs plaatsen als Winterswijk, Groenlo, Lichtenvoorde, Bredevoort en Aalten komt. De geveltekens van verschillende boerderijen in Vragender (waaronder ’t Oorschot) vormen een rode draad in wandelroutes als “Klavertje Vier Vragender” (ca. 8 km) en “Kuitenbijter” (ca. 10 km). Bij Café Beneman in Vragender is tevens een zogenaamd Toeristisch Overstap Punt (TOP), dat een startpunt is van verschillende wandel- en fietsroutes. Bij de plaatselijke horeca is er voldoende gelegenheid tot eten en drinken.

Sport en recreatie

In de nabij (3-7 km) gelegen plaatsen Groenlo, Lichtenvoorde en Zieuwent kan men terecht voor ontspanning, zoals kegelen, bowlen, midget golf, tennis, squash en biljart. Zwemmen kan men in zwembaden in Groenlo (7 km), Aalten (6 km) en Winterswijk (10 km) of in recreatieplassen in Bredevoort (5 km) en Winterswijk (10 km).

Evenementen

omgeving-4-bloemencorsoTot slot zijn er vooral in de zomerperiode verscheidene evenementen in de omgeving. In Lichtenvoorde is ieder jaar een bloemencorso en in Lievelde een uniek wolcorso. Bredevoort heeft een jaarlijkse gondelvaart.

Cultuur

Aan cultuurgoed heeft de omgeving ook veel te bieden. Zo is er in Zieuwent (6 km) een kerkpadenroute, waarin opgenomen de basiliek van de Achterhoek. Ook staan er her en der monumentale gebouwen en ligt de boekenstad Bredevoort nog geen 5 km van de woningen vandaan. In Winterswijk (10 km) staat tevens een bioscoop, waar het hele jaar door diverse filmvoorstellingen zijn. Het kerkdorp Lievelde (4 km) heeft een boerderijmuseum Erve Kots, een kaasboerderij en een oorlogsmuseum.